A legtöbb ember kipróbált már sokféle fogyókúrás módszert, aztán elkeseredve tapasztalta, hogy a hetekig tartó önmegtartóztatás nem sok eredményt hozott. Napjainkban, az elhízás tanulmányozására és kezelésére már külön specializálódott az orvostudomány, és kutatások ezrei próbálják kideríteni, miért sikeresebb egyik módszer a másiknál.
Vége a zsírok és szénhidrátok száműzetésének
A téma tanulmányozása során, számos eltérő vélemény született egy-egy diétás módszerről. A sokat emlegetett zsírszegény étrend hirdetőinek legújabb véleménye szerint, nem kell minden zsírt száműzni az étkezéseinkből, sőt vannak olyan zsírok, amelyek fogyasztása kifejezetten hasznos és egészséges. Az új, zsírszegény diétákban már szerepet kap az olívaolaj, és az olajos magvak is, és kis mennyiségű vörös hús is megengedett.
A szénhidrátszegény diéta elkötelezettjei ezzel párhuzamosan, kezdenek megbarátkozni a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült élelmiszerekkel. Rájöttek ugyanis, hogy a kezdeti gyors súlycsökkenést, amit a szénhidrátok teljes megvonásával érnek el, drámai sebességű súlygyarapodás követi, ha néhanapján a fogyókúrázó édességbe botlik. Márpedig könnyen belátható, hogy a szénhidrátfogyasztás teljes kiiktatása, hosszú távon nehezen kivitelezhető.
Természetesen ma sem javasolják a franciakrémest, azonban a teljes kiőrlésű lisztből készült ételekben, és gyümölcsökben lévő jó szénhidrátok fogyasztása ellen már nincs kifogásuk.
Mediterrán ízek
A legújabb fogyókúrás nézetek egyre inkább a mediterrán étkezési stílus felé fordulnak. Nem csupán azért, mert egy jól összeállított mediterrán ételekből álló étrenddel önkínzás nélkül elérhetjük és tarthatjuk az ideális testsúlyt, hanem, mert a Földközi –tenger környékének konyhája rendkívül ízletes. A halak, és az olívaolaj biztosítja a hasznos zsírok bevitelét, a sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával pedig, nagyon sok antioxidáns kerül a szervezetbe.
A legújabb kutatási eredmények szerint, a szabad gyökök nemcsak mérgezik és öregítik szervezetünket, hanem a hízásért is felelőssé tehetők, mert károsítják azokat a sejteket, amelyek a jóllakottság érzetét tudatják a szervezettel. A sokféle nézet tehát napjainkban közeledni látszik, és abban mind egyetértenek, hogy a megfelelő diéta során szükség van a teljes kiőrlésű lisztből készült ételek fogyasztására, rengeteg gyümölcsre, zöldségre, sovány húsokra, és kerülni kell a telített zsírokat és transzzsírokat. A legtöbb mai diéta ezeknek az élelmiszereknek különféle variációja.
Bármilyek fogyókúrás irányzatot választjuk, tudnunk, kell, hogy a rendszeres mozgás nélkül egyik sem működik. Általános tanácsként kijelenthető, hogy az ideális testsúly eléréséhez, és megtartásához, legalább hetente ötször, napi 30 perces testedzésre van szükségünk.
|